Září 2009

Výstava EZOTERA v Praze 26.-27.9.2009

28. září 2009 v 20:34 | P. Valentová
26.-27.9. jsme se zúčastnili výstavy EZOTERA v Praze v hale TJ Pankrác pořádané agenturou ANO. Na této výstavě jsme nabízeli ochutnávky bezlepkového pečiva. Konkrétně jsme nabízeli dva druhy chleba, a to slunečnicový a chleba podle základního receptu ze směsi na bezlepkový chléb. Dále jsme upekli makovec, perník, bublaninu a kukuřičné placky. Všechny směsi byli od výrobce Paleta Lipnice. Na Hlavním nádraží v Praze jsme si prohlédli sousoší na počest sira Nicholase Wintona umístěného na 1. nástupišti.

Steak Haway s bramborem

28. září 2009 v 20:10 | P. Valentová
Steak Haway:
kuřecí prsní řízek
broskev
sýr
sůl
pepř
tuk


brambory
máslo

Očištěný kuřecí řízek poklepeme, okořeníme a smažíme na tuku do zlatova po obou stranách. Řízky vyjmeme na pekáček, položíme na každý řízek broskev a přikryjeme plátkem sýra. Dáme zapéci do trouby.


Brambory uvaříme podle zvyku. Mastíme máslem

Steak Haway s vínovou omáčkou a bramborem

28. září 2009 v 20:04 | P. Valentová
Steak Haway:
kuřecí prsní řízek
broskev
sýr
sůl
pepř
tuk

Vínová omáčka:
cibule
rýžová mouka
červené víno
česnek
marmeláda broskvová
sůl
pepř

brambory
máslo

Očištěný kuřecí řízek poklepeme, okořeníme a smažíme na tuku do zlatova po obou stranách. Řízky vyjmeme na pekáček, položíme na každý řízek broskev a přikryjeme plátkem sýra. Dáme zapéci do trouby.

Na výpeku z řízků dáme zesklovatět na drobno nakrájenou cibulku a česnek, zaprášíme rýžovou moukou, mírně osmažíme za stálého míchání a zalijeme červeným vínem, přidáme marmeládu, okořeníme a vše rozvaříme do husté omáčky.

Brambory uvaříme podle zvyku.

Bublanina

28. září 2009 v 19:50 | J. Sovadinová
Tento recept doplním později. Děkuji za pochopení.

Perníkový moučník

28. září 2009 v 19:43 | P. Valentová
1 směs na Perníkový moučník z Palety Lipnice
voda

Směs naszpeme do misky, zalijeme vodou dle návodu na obalu a pečeme ve formě nebo na vysokém plechu v troubě.

Můžeme péci v domácí pekárně na program dort.

Makovec

28. září 2009 v 19:36 | P. Valentová
1 směs na Makovec z Palety Lipnice
voda

Směs na Makovec vsypeme do misky a zalijeme odměřeným množstvím vody dle návodu na obalu směsi. Pečeme v menší formě.

Možno péci v domácí pekárně na program dort. Musíme použít 2 balení.

Slunečnicový chléb

28. září 2009 v 19:28 | P. Valentová
1 směs na Slunečnicový chléb z Palety Lipnice
500 ml vlažné vody

Směs nasypeme do misky, přilijeme vodu, zaděláme těsto, necháme vykynout a pečeme ve formě na pečícím papíru podle návodu na balení.

Můžeme péci v domácí pekárně. 500 ml vody nalejeme do formy, přidáme směs a pečeme na program klasik nebo sprint.

Lečo s bezlepkovým chlebem

25. září 2009 v 17:55 | P. Valentová
sádlo
paprikový lusk
rajčata
vajíčka
gothajský salám bezlepkový
cibule
súl
pepř


Na sádle spěníme cibulku na drobno nakrájenou, přidáme salám, papriky a rajčata nakrájená na kostky, dusíme da změknutí, přidáme vajíčka a okořeníme. Podáváme s chlebem bez lepku.

Cuketová nádivka

25. září 2009 v 17:42 | P. Valentová
1 středně velká cuketa
gothajský salám
10 vajec
rýžová mouka
bezlepková směs na slunečnicový chléb Paleta Lipnice
česnek
sůl
pepř
majoránka
olej na vymazání pekáče

Nastrouháme cuketu, přidáme nakrájený salám, metlou našlehaná vejce, obě mouky, koření, dobře promícháme. Dáme péci do olejem vymazaného pekáčku na 180°C do zlaté kůrčičky.

Papriková omáčka s rýží

25. září 2009 v 17:27 | P. Valentová
tuk
cibule
vepřové srdíčko
mletá sladká paprika
paprikový lusk
voda
rýžová mouka
sůl
pepř
bobkový list


rýže
voda
sůl

Na rozpáleném tuku spěníme cibulku na drobno nakrájenou, přidáme na kostičky nakrájené očištěné vepřové srdíčko, necháme zatáhnout, zaprášíme rýžovou moukou, přidáme mletou papriku, sůl, pepř, bobkový list, zalijeme vodou a vaříme dokud maso nezměkne, pak přidáme na proužky nakrájený paprikový lusk.

Rýži vaříme podle zvyku.

Zeleninový salát s majonézou

25. září 2009 v 17:18 | P. Valentová
Papriky
rajčata
čínské zelí
okurky sladkokyselé
bezlepkový salám nebo kuřecí maso nebo vepřové maso nebo
uzené maso bez lepku - není nutné
tvrdý sýr Eidam
sýr Hermelín
sýr Niva

bezlepková majoneza

Všechny ingredience nakrájíme na drobné kousky, zamícháme, dochutíme solí, pepřem, octem, přidáme majonézu, necháme odpočinout v lednici.

Aniččin zeleninový salát

25. září 2009 v 17:04 | A. Valentová
papriky
rajčata
čínské zelí
cibulka

sůl
cukr
voda
pepř

Zeleninu nakrájíme na kostičky, připravíme zálivku, necháme odležet v ledničce.

Ani polévka se strouháním

25. září 2009 v 16:58 | A. Valentová
voda
sůl
mrkev
jarní cibulka

kukuřičná mouka
1 vejce

Dáme vařit mírně osolenou vodu, přidáme na kolečka nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibulku. Než mrkev změkne připravíme strouhání.
Vajíčko smícháme s kukuřičnou moukou a vzniklé těstíčko nastrouháme da vařící se polévky. Provařujeme 10 minut.


Aniččina rýžová večeře

20. září 2009 v 21:52 | P. Valentová
rýže
voda
sůl
papriky
měkký salám bezlepkový
tvrdý sýr

Uvaříme rýži, před dokončením přidáme na kostičky nakrájenou papriku, měkký salám a dovaříme do měkka, před dokončením zamícháme nastrouhaný tvrdý sýr.

Ovocný salát

20. září 2009 v 21:44 | P. Valentová
jablka
hroznové víno
banán
broskve
bílý jogurt bezlepkový
šlehačka ke šlehání bezlepková

Ovoce omyjeme, nakrájíme na kostičky, promícháme s jogurtem, necháme vychladnout v ledničce, zdobíme ušlehanou šlehačkou.

Vepřové srdíčko s omáčkou a rýží

20. září 2009 v 21:35 | P. Valentová
vepřové srdce
anglická slanina bez lepku
rýžová mouka
tuk
voda
cibule
česnek
bobkový list
nové koření
sůl
kmín
pepř

Rýže:
rýže
voda sůl

Na tuku osmažíme na krájenou anglickou slaninu, přidáme cibulku a česnek a necháme zesklovatět, zaprášíme rýžovou moukou, přidáme na kostky nakrájené vepřové srdíčko, necháme zatáhnout. Zalijeme vodou, osolíme a okořeníme a vaříme do měkka za občasného míchání.

Rýži vaříme podle zvyku.

Pangas s bramborem

16. září 2009 v 16:22 | P. Valentová
brambory
filety z pangase
máslo
sůl
česnek
kmín


Brambory uvaříme.
Na másle opečeme okořeněné filety. Pangas se neopéká do zlatova, aby zůstal šťavnatý a nevysušil se. Brambory můžeme opéci na výpeku z ryby. Zdobíme bylinkami.

Rychlá večeře 1

16. září 2009 v 16:10 | P. Valentová
vařená brokolice
měkký salám bez lepku
vařené brambory
tuk
sýr strouhaný



Na tuku opečeme salám, přidáme brambory a brokolici, před dohotovením posypeme strouhaným tvrdým sýrem a promícháme.

Táborský točený salám se sýrem

14. září 2009 v 21:43 | P. Valentová
táborský točený salám bez lepku
tvrdý sýr Eidam


Na tuku opečeme točený salám "na ježky". Opékáme nejprve ze strany pokrájené. PAk otočíme, posypeme nastrouhaným sýrem. Necháme roztavit. Můžeme ještě opéci ze strany se sýrem.
Poddáváme s bezlepkovým pečivem.