Říjen 2009

O celiakii

28. října 2009 v 18:20 | P. Valentová
Historie onemocnění nazývaného Celiakie
První popis tohoto typu onemocnění byl napsán ve druhé polovině 2.století př. n. l. starověkýmlékařem Galénem. V roce 1856 jej přeložil a tiskem vydal pro lékařskou společnost Francis Adams. Všichni ostatní lékaři, kteří se dále zabývají léčbou celiakie vycházejí z Galénova popisu nemoci.

Jak se stane ze zdravého dítěte (dospělého) pacient
Pacienti s celiakií reagují na pšeničný gluten a bílkovinu některých dalších obilovin, tak že u nich dochází k poškození sliznice tenkého střeva. Důsledkem je snížená schopnost přijmout dostatečné množství potravin. Tato reakce se nazývá přecitlivělostí na lepek a označuje se různými názvy.

Pacient s celiakií
Celiakie se může objevit kdykoliv, nejčastěji však u dětí v pozdně kojeneckém nebo batolecím věku. První příznaky se projeví 1.-5. měsíc po prvním setkání pacienta s lepkem. Neexistuje však žádný limit pro časovou horní hranici.

Příznaky onemocnění
Mezi příznaky celiakie, které se objevují podle závažnosti onemocnění ve větší nebo menší intenzitě, patří: opakovaný průjem, zapáchající objemná stolice, zvětšení břicha, snížení chuti k jídlu, zvracení, psychické změny, které se u pacienta náhle objeví, a zvýšená únava. U některých pacientů však typické příznaky zcela chybí.

Diagnóza onemocnění
Celiakii lze diagnostikovat rozborem krve a vyšetřením střevní sliznice pomocí bioptické sondy na specializovaném oddělení.

Léčba celialie - BEZLEPKOVÁ DIETA
Základní léčbou celiakie je důsledné vyloučení lepku z přijímané potravy. Někomu se může zdát, že je pacientův jídelníček ochuzen. Ve skutečnosti je bezlepková dieta dostatečně pestrá a dokonce obecně zdravá. Jen malé procento lidí na světě konzumuje obiloviny s lepkem jako podstatnou část stravy.

Úskalí bezlepkové diety
Protože je nezbytně nutné zcela vyloučit lepek z potravy, musí si pacient s celiakí zvyknout na sledování složení veškerých výrobků, které si kupuje. Lepek se objevuje i v potravinách, ve kterých bychom jej nepředpokládali: podle výrobce v zakysané smetaně, jogurtech, pudincích, čokoládě, bonbonech, uzeninách, sýrech, kávovinách,...
Při přípravě jídel je nutné dbát na čistotu, problém může způsobit i taková maličkost jako je zamíchání bezlepkových těstovin vařečkou, kterou jsme míchali těstoviny s lepkem.

Zakázané a dovolené potraviny
Zakázané: Pšeničná, ječná, žitná a ovesná mouka, všechny potraviny z nich vyrobené, všechny potraviny, do kterých byli přidané
nadýmavé ovoce
nadýmavá zelenina
sýry vyrobené z mouky
Dovolené: mouka rýžová, kukuřičná, amarantová, bramborový a kukuřičný škrob
bezlepkové směsi
ovoce
zelenina
maso
sýry
Na jaké potraviny si musíme dát pozor:
bonbony
čokolády
uzeniny
uzená masa
jogurty
zakysané smetany
sýr ALTRNATIV obsahuje pšeničniou mouku (je levný)
kečupy
majonézy
dresingy
hotová jídla
rybí konzervy
polotovary
nadýmavou zeleninu
nadýmavé ovoce
vnitřnosti
pivo
lihoviny vyrobené ze surovin obsahující lepek
Lepek obsahuje i lepidlo na dopisních známkách a kolcích a dopisních obálkách.
Některé levné zubní pasty obsahují lepek.

Škrtlý klas
je mezinárodní značka, která označuje potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu, tudíž neobsahující lepek.

brožurka od VZP

18. října 2009 v 20:41 | P. Valentová
Přicházím k Vám s možností nahlédnout do brožurky Celiakie, kterou vydala VZP .


Pohankový nákyp s cuketou

18. října 2009 v 20:08 | Petra Šůchová
pohanka
voda
cuketa
Antonínovo koření
sýr
cibule


Pohanku uvaříme, okořeníme, přidáme osmaženou cibulku, vše dobře promícháme. Vrstvy pohanky, cukety a plátků tvrdého sýra střídáme do naplnění zapékací misky. Končíme vrstvou cukety. Zapečeme v troubě. Podáváme buď samostatně nebo jako přílohu.

Jablečný dort 1

18. října 2009 v 19:48 | Alena Košvancová
bezlepkové piškoty
jablka
voda
cukr
vanilkový pudink bez lepku
smetana ke šlehání

Uvaříme nastrouhaná jablka ve vodě s cukrem a pudinkovým práškem. Do formy naskládáme piškoty, které zalijeme připravenou zálivkou. Prokládáme vrstvu piškotů a zálivky. Necháme stuhnout v lednici. Zdobíme šlehačkou.



Jáhlová buchta

18. října 2009 v 19:40 | Petra Šůchová
jáhly
jablečný mošt
fíky
rozinky
jablka
vajíčko
mléko

Uvaříme jáhly v jablečném moštu, necháme vychladnout, přidáme rozmixované fíky s rozinkami, navršíme do pečící misky, proložíme jablky, končíme vrstvou jablek, zalijeme vajíčkem rozšlehaným v mléce a zapečeme.

Jáhlové kuličky

18. října 2009 v 19:34 | Petra Šůchová
jáhly
jablečný mošt
rozinky
fíky
oříšky

Jáhly uvaříme v jablečném moštu, necháme vychladnout a přimícháme rozmixované fíky a rozinky. Tvoříme kuličky, které obalujeme v nastrouhaných ořechách.

Jablečné palačinky

18. října 2009 v 19:28 | P. Valentová
jablka
směs na palačinkové těsto z Palety Lipnice
mléko
cukr a skořici

Jablka nastrouháme. Směs na palačinkové těsto smícháme s mlékem a nastrouhanými jablky. Připravené těsto o pečeme na pánvičce. Do misky připravíme skořicový cukr. Opečené palačinky posypeme skořicovým cukrem.

Jablečné chipsy

18. října 2009 v 19:23 | Anička. Valentová

jablka
směs na palačinkové těsto
mléko
cukr a skořice
Směs smícháme s půl litrem mléka. Přidáme na dochucení cukr a skořici. Jablka namočíme do těsta a smažíme ve fritovacím hrnci.

Jablka v županu s překvapením

18. října 2009 v 19:20 | D. Valentová
jablka
125g másla
125g rýžové mouky
125g Unimixu
125g moučkového cukru
1 vejce
marmeláda z josty
skořice
Příprava těsta:
Z másla, rýžové mouky, Unimixu, moučkového cukru a vejce vypracujeme těsto.
Jablka zbavíme jadřince. Těsto rozválíme a vykrájíme z něj kruhy těsta. Jablka postavíme na těsto a do jablek nalijeme trochu marmelády z josty, jablka zabalíme do těsta a dáme zapéct. Po vindání z trouby je posypeme skořicí.

Schůzka 3.11.2009

18. října 2009 v 18:55 | P. Valentová

Celia club Rokycany o.s.

Vás zve na schůzku

3.11.2009 od 16°° hod

V Centru pro zdravotně postižené PK

pracoviště Rokycany

Masarykovo náměstí 215/I

NS Žďár 2. patro

bezbarierový přístup

Téma schůzky: příprava na vánoční výstavku


Vafle

15. října 2009 v 20:56 | paní Humlová
200 ml kysané smetany
3 žloutky
sůl
80 g cukru
170 g Jizerky
1 prášek do pečiva
3 bílky

Smetanu, žloutky, cukr a sůl smícháme, přidáme mouku s práškem. Z bílků uděláme sníh a ten zabalíme do těsta. Pečeme.

Kynuté koláče

15. října 2009 v 20:50 | paní Humlová
250 g Jizerky
1 balíček sušených kvasnic
125 g nízkotučného tvarohu
60 ml oleje
sůl
50 g cukru
1 vejce

Prohněteme. Těsto rozválíme a dáme kynout při 30°C asi 20 min. Po vykynutí plníme náplní (tvaroh, ovoce,...). Pečeme při 200°C.

Nedělní žemle

12. října 2009 v 20:49 | paní Humlová
1 lžíce Psylia
400 ml vlažné vody
500 g Jizerky
1 balíček sušených kvasnic
1 lžička cukru
1 1/2 lžičky soli
30g měkkého másla
1 lčíce jablečného octa
mák, sezam, slunečnice na posyp

Psylium vmícháme do 400 ml vody a necháme 10 min bobtnat. Mouku smícháme s kvasnicemi, cukrem a solí, s psyliovou vodou, máslem a ovocným octem a uhněteme těsto. To rozdělíme na 12 koousků a mokrýma rukama tvoříme žemle. Žemle položíme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme semínky a necháme 20 - 30 min kynout. Pečeme při 200°C asi 30 min.

Bubnování

12. října 2009 v 20:41 | P. Valentová
9.10.2009 se v Obchůdku z přírody v Palackého ulici v Rokycanech od 19 hodin konalo Bubnování.
A proč o této akci píši na stránkách našeho Celia klubu?
Protože 5 členek se této akce aktivně účastnilo. Byly to Jája, Danka, Anička, Péťa a Jana.
A jak moc aktivně? No velice moc. Vyzkoušeli jsme si hru na bubínky, bonga i dřívka.

A již se těšíme na první pátek dalšího měsíce, kdy je naplánováno další Bubnování.

Jakmile zjistím, jakým způsobem vložit nahrávky na blog, tak učiním.


Ochutnávka bezlepkových jídel z cuket a patizonů 9.10.2009

12. října 2009 v 20:30 | P. Valentová
V pátek 9.10.2009 v 16 hodin jsme se sešli v Obchůdku z přírody a uspořádali tady ochutnávku bezlepkových jídel z cuket a patizonů. Jája osmažila řízky z cuket, upekla cuketovou buchtu a připravila plněný patizon cuketovým lečem. Danka s Aničkou připravily další variace na lečo z cuket. Fanda nachystal cukety ála jablka na másle a uvařil cukeťačku. Anička donesla sladký rýžový nákyp s cuketami. Petra upekla slaný pohankový nákyp s cuketou. Všichni ochutnávající byli překvapeni rozmanitostí chutí. Kdo měl zájem, mohl si za mírný poplatek 20,-Kč zakoupit cukety a patizony, které dotvářely atmosféru naší ochutnávky.



Bezlepkové jablkení 6.10.2009

12. října 2009 v 19:50 | P. Valentová
Na pravidelné schůzce dne 6.10.2009 jsme se sešli v Obchůdku z přírody v Palackého ulici v Rokycanech. Každá z našich členek přinesla na ochutnávku něco, co bylo bezlepkové a bylo vytvořeno z jablek.
Jája pro radost a ochutnávku donesla krásná čerstvá jablka a upekla jablečné palačinky. Anička se pochlubila jablečnými chipsy. Danka připravila jablka v lineckém župánku plněná marmeládou z Josty. Petra připravila chutné kuličky z jahel a jáhlovou buchtu. Jana přinesla nepečený jablkový dort. Alena připravila také jablkový dort z piškotů. Paní Humlová, která přišla na schůzku poprvé, nám přinesla na ochutnávku bezlepkové perníčky.


A toto bylo v novinách:

Zelná omáčka s rýží

5. října 2009 v 20:29 | P. Valentová
vepřové plecko
sůl
cibule
paprika
kysané zelí
bezlepková zakysaná smetana
hladá kukuřičná mouka
sádlo

rýže

Na sádle zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, sladkou mletou papriku a přidáme plecko nakrájené na kostičky. Maso osmahneme do křupava. Přidáme kysané zelí, necháme prohřát a zahustíme zakysanou smetanou za huštěnou hladkou kukuřičnou moukou. Podle potřeby naředíme vodou a provaříme alespoň 15 minut.
Rýži vaříme podle zvyku.

Zapečené brambory s brokolicí

5. října 2009 v 20:18 | P. Valentová
brokolice
sůl
voda
brambory
vejce
tuk

Do poloměkka uvaříme brokolici. Uvaříme brambory nebo použijeme brambory, které zbyly z minulého dne. Pekáček vymažeme sádlem nebo olejem, nakrájíme vařené brambory na kolečka, přidáme uvařenou brokolici rozdělenou na růžičky a prokládáme obě vrstvy. Dáme zapéci. Jakmile začnou brambory růžovět, zalijeme rozkvrdlaným vajíčkem a dáme dopéci. Můžeme posypat strouhaným sýrem.

Segedinský guláš s kynutým knedlíkem

5. října 2009 v 20:07 | P. Valentová
vepřové maso
cibule
kysané zelí
sladká paprika
tuk
sůl
zakysaná smetana bez lepku
hladká kukuřičná mouka


Zpěníme nadrobno nasekanou cibulku. Na tuku opečeme na kostičky nakrájené osolené vepřové maso. Přidáme mletou papriku, zelí a zalijeme vodou. Vyvaříme na požadovanou hustotu. Do zakysané smetany vmícháme kukuřičnnou mouku a necháme nabobtnat. Zahuštěnou smetanu přidáme do guláše. podáváme s kynutým knedlíkem.