Leden 2010

Naši sponzoři

22. ledna 2010 v 20:50 | P. Valentová
Paleta Lipnice
Reality Wágner
Zdravotnické potřeby J+Á
Cukrárna Tolarová Spálené Poříčí

Vanilkové rohlíčky 2

22. ledna 2010 v 16:46 | paní H.
250 g másla
130 g rýžové mouky
120 g solamylu
120 g sojové mouky
125 g oříšků
120 g moučkového cukru

Vypracujeme těsto, necháme odpočinout, tvarujeme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíru na 150°C.

Kokosové pečivo

22. ledna 2010 v 16:40 | paní H.
250 g tuku na pečení
200 g kokosu
250 g moučkového cukru
2 vejce
500 g bezlepkové mouky Schar
1/2 kypřícího prášku bez lepku

Vypracujeme těsto, vyválíme placku, vykrajujeme tvary a pečeme na pečícím papíru na 160°C.

Výroční členská schůze

14. ledna 2010 v 14:55 | P. Valentová

Členky Celia Clubu v Rokycanech

Vás zvou

na

Výroční členskou schůzi


dne 2.2.2010 od 16°° hod


do Obchůdku "Z přírody"

Palackého ulice (Nádražní)

Rokycany

Program:

1. zpráva o činnosti klubu 2009
2. zpráva o hospodaření 2009
3. plán činnosti na rok 2010
4. rozvaha na rok 2010
5. výběr členských příspěvků
6. ukončení členství členům, kteří dva roky nevykazovali činnost
7. diskuze
8. volná zábava


Napsali o nás

7. ledna 2010 v 15:32 | P. Valentová

Dobrý den,
myslím, že každý člověk se rád chlubí. Já rozjodně nejsem vyjímka. A protože tento článek mně udělal velikou radost, rozhodla jsem se, že se o ni podělím s vámi. Na velice zajímavém blogu žít zdravě
najdete nejen onen článek, který mě potěšil, ale mnoho zajímavých informací z oblasti zdravého životního stylu, alternativní medicíny, recepty,... Zkrátka, každý si zde najde pro sebe užitečnou informaci a radu.

činnost klubu v roce 2010

6. ledna 2010 v 17:27 | P. Valentová
5.1.2010.v 16 hod - Sešli jsme se v Obchůdku "Z přírody" v Palackého (Nádražní) ulici v Rokycanech.
Za světel svíček jsme si povídali o vánocích, co komu přinesl Ježíšek, jak jsme oslavovali Silvestr a Nový rok. Ochutnávali nebo spíše dojídali zbytky bezlepkového vánočního cukroví.
Naše nejmladší členka, pětiletá Michalka, která za námi jezdí s maminkou až z Hořovic, nám zahrála na flétnu "Rolničky, rolničky...". Moc se jí to povedlo, protože je velice šikovná holčička.
Michalka nám udělal ještě další radost, protože se na naše schůzky těší "Jede za těmi lidmi, co mají stejnou dietu jako ona.", to nám na Michalku prozradila její maminka Markéta.

Posezení při svíčkách 5.1.2010

6. ledna 2010 v 17:21 | P. Valentová
Dobrý den,
letošní rok jsme zahájili naši první schůzkou s názvem "Posezení při svíčkách".
Sešli jsme se v Obchůdku "Z přírody" v Palackého (Nádražní) ulici v Rokycanech.
Za světel svíček jsme si povídali o vánocích, co komu přinesl Ježíšek, jak jsme oslavovali Silvestr a Nový rok. Ochutnávali nebo spíše dojídali zbytky bezlepkového vánočního cukroví.
Naše nejmladší členka, pětiletá Michalka, která za námi jezdí s maminkou až z Hořovic, nám zahrála na flétnu "Rolničky, rolničky...". Moc se jí to povedlo, protože je velice šikovná holčička.
Michalka nám udělal ještě další radost, protože se na naše schůzky těší "Jede za těmi lidmi, co mají stejnou dietu jako ona.", to nám na Michalku prozradila její maminka Markéta.

Dnešní den byl pro nás významný ještě tím, že jsme dostali milý dopis od paní doktorky Jáji Jelínkové z Pardubic, ve kterém nás povzbuzuje do další činnosti a nabízí spolupráci s naším Celia Clubem.

Vepřo Zelo Knedlo

3. ledna 2010 v 16:52 | P. Valentová
vepřové maso
voda
cibule
česnek
sůl
kmín


Vepřové maso osolíme a okmínujeme. Položíme na pekáč, do kterého vložíme cibuli a česnek. Zalijeme vodou. Pečeme na 200°C do zlatova.

zelí
voda
sůl
cukr
kmín
ocet
cibule
sádlo


Na sádle spěníme cibuli. Přidáme nakrouhané zelí. Osolíme a okmínujeme. Mírně podlijeme vodou. Až zelí změkne, dochutíme cukrem a octem. Vyvaříme za občasného míchání.



Vánoční hodování při celiakii

1. ledna 2010 v 20:42 | P. Valentová
Mnozí lidé, jež mají celiakii, se domnívají, že se nedá pořádně oslavovat a hodovat, že jídelníček celiaka dodržujícío bezlepkovou dietu je chudý a vzhledově nevábný. Toto je ovšem veliká mýlka. V podstatě se dá na bezlepkovém základě připravit jakákoliv hostina.

Je pravda, že sáhnete hlouběji do kapsy, zvláště při přípravě moučných jídel. Také v kuchyni strávíte více času než při přípravě běžných pokrmů (zvláště v začátcích).

Chuťovky:

Nejprve se člověk držící bezlpekovou dietu musí rozhodnout, jaký recept a z jaké směsi si vybere pro upečení rohlíků. Zda obyčejné rohlíky nebo tukové. Protože jsme doma trošku mlsnější dáváme přednost těm tukovým.
Pak si musíme vybrat, jak a čím chuťovky nazdobíme. Vždycky si při celiakii musíme dobře vybrat ingredience, abychom neporušili bezlepkovou dietu.

Ušlehala jsem máslo, smetanový sýr a majonézu bez lepku. Základ jsem rozdělila na tři díly. První díl jsem dochutila prolisovaným česnekem. Druhý díl nastrouhaným křenem a do třetího dílu jsem přidala trošku česneku a na tvrdo uvařená vejce.

Chuťovky s česnekem jsem ozdobila okurkou.

Chuťovky s křenem jsem dozdobila bezlepkovým salámem Poličan.

A třetí chuťovky s vajíčkovou pomazánkou dostaly kabátek z bezlepkové Vysočiny a okurkový knoflíček.



Chlebíčky


Nejprve jsem upekla chléb bez lepku . Pak jsem si připravila bramborový salát, uvařila jsem brambory, vajíčka a mrkev, na drobno nakrájela bezlepkový měkký salám a okurky. Vše jsem smíchala osolila, opepřila a spojila bezlepkovou majonézou.
Na chlebíčky jsem navršila salát, ozdobila kornoutky Vysočiny bez lepku, kolečkem uvařeného vajíčka a plátkem okurky.



Při hodování nejen slanými pochoutkami živ je člověk, a takto vypadala naše sladká bezlepková mísa.

Samozřejmě, že recepty na zde vyfocené ňamky najdete ve vánočním cukroví.

A pochopitelně jsme si u nás doma velice pochutnali nejen o vánočních svátcích, ale i při loučení se starým rokem.

Rybí polévka z kapra

1. ledna 2010 v 19:49 | P. Valentová
hlava z kapra
vnitřnosti z kapra
ploutve a ocasy z kapra
voda
sůl
cibule
česnek
mrkev
petržel
celer
máslo
vajíčko


Do hrnce dáme vařit rybí hlavy, cibuli, česnek, ploutve a sůl. Do druhého hrnce dáme vařit do osolené vody proprané vnitřnosti (játra, mlíčí, jikry). 1. vývar přecedíme (alespoň 2x), z hlav obereme maso, jež přidáme do přeceděného vývaru. Uvařené vnitřnosti rozmělníme a vlijeme do přecezeného vývaru. Znova ohříváme.

Na pánvi orestujeme na másle 3 díly jemně nastrouhané mrkve, 2 díly jemně nastrouhané petržele a 1 díl jemně nastrouhaného celeru (3:2:1). Orestovanou zeleninu zavaříme do vroucí polévky. Provaříme cca 10 minut. Zahustíme vajíčkem (rozkvrdlaným).

Mícháme dokud polévka nevychladne (Ne stále, ale jen občas). Uchováváme v lednici.
POZOR RYCHLE KVASÍ!!!!

Souhvězdí ze zakysané smetany

1. ledna 2010 v 19:34 | P. Valentová
125 g mouč. cukru
3 sáčky vanil. cukru (bezlepku!)
1 žloutek
4 lžíce zakysané smetany (bezlepku!)
200 g UNIMIXU
1 kypřící prášek (bezlepku!)
4 lžíce másla


Do misky nasypeme oba cukry, přidáme žloutky a vše vyšleháme do hustého krému. Přidáme zakysanou smetanu, Mouku s kypřícím práškem prosijeme na vál ( pro skypření). uprostřed uděláme důlek, nalijeme do něj krém a změklé máslo. Vypracujeme těsto. Necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Vyválíme placku a vykrajujeme hvězdičky. Na pečícím papíře pečeme při 200°C asi 10 minut.

Vychladlé hvězdičky můžeme slepovat, nebo jinak zdobit.

Tvarohové hvězdičky

1. ledna 2010 v 19:14 | P. Valentová
200 g UNIMIXU
100 g měkkého tvarohu
50 g změklého másla
40 g cukru
1 droždí
1 lžíce vlažného mléka
špetka soli
citronová kůra


Připravíme kvásek, do mísy dáme mouku, tvaroh, máslo, citonovou kůru, sůl a kvásek, vypracujeme v hladké těsto. Vytvoříme z těsta kouli, jež ponoříme do hrnce se studenou vodou. Necháme kynout minimálně 2 hodiny. Vykynuté těso vysušíme. Rozválíme na rýžovou moukou pomoučněném plátě. Vykrajujeme hvězdičky. ty poté rozdělíme na půl a do jedné půlky vykrájíme dirky. Na pečícím papíře pečeme při 160°C.
Poté hvězdičky slepíme (čímkoliv, co je po ruce př.: marmeláda, nuttela,....)
Rychle tvrdnou!!

Kakaová spirálka

1. ledna 2010 v 19:04 | P. Valentová
1 linecké těsto (kakaové)



Vyválíme placku s lineckého těsta světlého, položíme ji ke straně. Vyválíme placku s lineckého těsta kakaového, tu položíme na světlou placku. Tyto placky poté zarolujeme do rolády, kterou rozkrájíme na kolečka. Pečeme na pečícím papíře při 150°C.

Brabantské dortíčky

1. ledna 2010 v 18:57 | P. Valentová
150 g másla
80 g cukru
80 g oříšků
200 g UNIMIXU
1 lžička skořice



Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, necháme odpočinout v lednici, vyválíme placku asi 0,5 cm silnou, vykrajujeme kolečka. Na pečícím papíru pečeme při 150°C do růžova. Po vychladnutí slepujeme krémem, poléváme blp. čokoládou a nakonec zdobíme vyloupanou mandlí, nebo ořechem.

Skořicové preclíčky

1. ledna 2010 v 18:51 | P. Valentová
200 g UNIMIXU
120 g másla
2 žloutky
60 g tmavého cukru (nebo se může použít normální)
1 lžička mleté skořice



Mouku, máslo, žloutky, cukr a skořici spracujeme v hladké těsto, necháme odležet v chladu, tvoříme malé preclíčky, které potřeme bílkem a posypeme skořicovým cukrem. Na pečícím papíru pečeme při 150°C dozlatova.

Vánoční výstava 10.-11.12.2009

1. ledna 2010 v 18:31 | P. Valentová
Společně s Klubem Korálky jsme vystavovaly již tradičně na Vánoční výstavce v "Zeleném domě". Připravily jsme drobné dárky s vánoční tématikou, které jsme prodávaly. Výtěžek této prodejní akce bude použit na činnost našeho Celia Clubu.