Únor 2010

OZDRAVNÝ POBYT PRO DĚTI S BEZLEPKOVOU DIETOU

23. února 2010 v 17:03 | Iva Procházková
OZDRAVNÝ POBYT PRO DĚTI S BEZLEPKOVOU DIETOU

Pro Vaše děti, s potřebou dodržování BEZLEPKOVÉ diety nabízíme ozdravný prázdninový pobyt.

Proškolený tým vedoucích, odborný pedagogický dozor a zdravotnice jsou 24 hodin denně s dětmi.
Strava připravená z čerstvých surovin, upravená výhradně pro speciální potřeby dětí s BEZLEPKOVOU dietou.
Vysoká úroveň ubytování dětí v Penzionu u Novákůzajistí vašim dětem komfort, čistotu a pohodlí.

V případě zájmu lze umístit i dítě s běžným stravovacím režimem (sourozenec,atd.)



Místo pobytu: Penzion u Nováků
Kožlí 24, Orlík nad Vltavou, 398 07
www.penzionunovaku.cz

Termín pobytu: 18.7. - 24.7.2010

Cena : 3 200,- (v ceně zahrnuto ubytování, 5x denně strava, bazén )

Věková kategorie : 5 - 12 let (po dohodě lze věkovou hranici posunout)

Kontaktní osoba: p. Ivana Procházková
Telefon : 737 772 965





Přihlásit se můžete telefonicky nebo e-mailem.
Po přihlášení obdržíte poštou či emailem podrobné informace, instrukce k pobytu a pokyny k platbě.


V případě dotazů použijte výše uvedené kontakty.

Celiakie – moderní onemocnění nebo nemoc stará jako lidstvo samo?

17. února 2010 v 17:42 | P. Valentová
Prosím, na otázku v názvu tohoto článku si odpovězte sami. Dovoluji si Vám pouze předložit informace, které jsem získala prostudováním několika knih a článků na internetu.

První popis onemocnění tohoto typu u dítěte i dospělého byl napsán ve druhé polovině
2. století př. n.l. starověkým římským lékařem Galénem. Jeho spis přetrval staletí a byl přeložen a v roce 1856 vydán tiskem Francisem Adamsem pro lékařskou společnost. Originální řecký text naznačuje, že Galénos měl pozoruhodné znalosti o tomto onemocnění. V kapitole o celikální diatéze uvádí poprvé v lékařské literatuře jako příznak onemocnění zvýšené vylučování tuku stolicí. Mezi dalšími příznaky uvádí ztrátu hmotnosti, chronický průjem a výskyt bledosti jak u dětských, tak i dospělých pacientů. V kapitole Péče o nemocné vysvětluje, proč se onemocnění nazývá celiakie "...jestliže je žaludek slabý a potrava jím prochází nenatrávená, nic se nevstřebává do organismu, a proto pacienty nazýváme celiaky". Při popisu pacientů použil poprvé řeckého slova koiliakos, z něhož je odvozen dnes používaný termín celiakie. Znamená člověka postiženého střevními obtížemi. Dále Galénos upozorňuje , že není vhodné podávat nemocným dětem chléb, protože zvětšuje výskyt obtíží.
Další klinický popis celiakie u dětí a dospělých se objevil až v roce 1888, kdy Samuel Gee použil výstižný titul z Adamsova překladu a podal klasický popis této choroby. Některé z jeho názorů jsou často považovány za prorocké, zvláště, že úprava jídla je hlavní součástí léčby; že podíl moučných jídel musí být malý a má-li být pacient vyléčen, musí se tak stát dietou.
Nové poznatky o celiakálním onemocnění přinesli dětští lékaři ve dvacátém století. Byl zaznamenán především fakt, že děti s celiakálním sprue reagují na dietní léčbu mnohem rychleji než dospělí pacienti. To je také důvod, proč právě pediatři se věnovali problematice tohoto onemocnění a jejich závěry přinesly zásadní objevy.
V roce 1908 se objevila Herterova publikace o dětech s celiakií. Tento pediatr byl uznáván jako autorita v oblasti dětského lékařství a onemocnění bylo nazváno jeho jménem - Herterova choroba. Nejdůležitějším přínosem byl Herterův názor, že tuky jsou lépe tolerovány než sacharidy. Toto originální pozorování podpořil další významný anglický pediatr Still. Na slavnostní přednášce v londýnské Královské akademii v r. 1918 poprvé upozornil na specificky škodlivý účinek chleba u těchto nemocných. "...Bohužel, jedna z forem škrobů, která je odpovědná za zhoršení příznaků onemocnění, je chléb. Neznám žádnou jeho dostatečnou náhradu."
Ve dvacátých letech rozvíjel téma celiakie v Americké pediatrické společnosti Howland. V přednášce Dlouhodobá intolerance sacharidů popsal léčbu dětí s celialií: "...Podle klinické zkušenosti musí být u nemocných přísně vyloučen šechny části potravy obsahující uhlovodany; ostatní živiny jsou téměř vždy dobře zpracovány, i když např. Resorpce tuků je nižší než u zdravých." Howlandova třístupňová dieta povolovala pacientům zavedení sacharidů (chléb, obiloviny, brambory) až na posledním místě.
Za tři roky poté, r. 1924 se objevuje v léčbě celialie banánová dieta, obhajovaná Haasem - zásadně šlo o dietu s nízkou hladinou sacharidů, doporučující pouze zralé banány. V další publikaci z r. 1938 týž autor poznamenal, že podání i malého množství potravy obahující jiné sacharidy má za následek zvýšené vylučování tuků stolicí. Příjem sacharidů ve formě banánů je však dětskými pacienty snášen dobře.
Největší pokrok v léčbě celiakie přinesla válečná léta 1939 - 1945. Holandský pediatr Dick popsal v doktorské práci na universitě v Utrechtu, jak se klinicky stav dětí s celiakií dramaticky zlepší, když jsou ze stravy vyloučeny obiloviny, zejména pšenice, kterou je potřeba nahradit co nejdříve pšeničným, popř. kukuřičným škrobem nebo rýžovou moukou. Chuť k jídlu se dětem vrací a vstřebávání tuku se zlepšuje tak, že brzy vymizí tukové stolice.
Dickovy výsledky byly potvrzeny a rozšířeny Charlotte Andersonovou z Birminghamu. Extrahovala škrob a ostatní složky z pšeničné mouky a prokázala, že zbývající část obsahující gluten (lepek) byla schopna vyvolat těžké změny ve střevě nemocného dítěte. Od r. 1950 se tak bezlepková dieta stala základem léčby celiakie. Původní pozorování u dětí bylo v témže roce potvrzeno i u dospělých pacientů, když u nich bylo při operativním zákroku nalezeno také postižení sliznice tenkého střeva.


Záložky online

Pletení košíků

8. února 2010 v 17:16 | P. Valentová

Členky Celia Clubu v Rokycanech

Vás zvou

na

Pletení košíků


dne 2.3.2010 od 16°° hod


do Obchůdku "Z přírody"

Palackého ulice (Nádražní)

Rokycany


Jablkový koláč

5. února 2010 v 17:51 | paní H.
4 jablka na kostičky
200 g másla
200 g cukru
200 g mouky ( Unimix nebo Novalim)
4 vejce
100 g mletých ořechů
2 lž. kakaa
3 lž. rumu
1 lž. skořice
vanilkový cukr

Vypracujeme těsto, vyválíme, pečeme.