Leden 2014

lednové pečení 7.1.2014

12. ledna 2014 v 23:22 | P. Valentová
7.1.2014 v 16°° hodin jsme se opět sešli v hojném počtu v kuchyňce ZŠ Edvarda Beneše v Plzni.



Katka připravila bezlepkové větrníčky z odpalovaného těsta.

Jako předkrm byly upečeni šneci





Pak jsme zadělali a smažili langoše s česnekem, kečupem a sýrem.




Pak přišla na řadu pizza.





A nakonec Jana upekla jablečný závin. Bohužel unikl pozornosti fotografky.

Všichni jsme si pochutnali a těšíme se na březnové vaření-pečení.

Další fotky si prohlédněte v naší fotogalerii

recepty vánočního pečení 2013

10. ledna 2014 v 21:48 | Katka
VÁNOČNÍ HODY BEZ LEPKU - recepty
================================

Linecké cukroví 1. (zdroj z časopisu s vánočními lepkovými recepty)
==================
270g Jizerka přirozeně bezlepková (v originále 250g hladké mouky lepkové)
100g cukr moučka
150g másla (požila jsem Heru)
2 žloutky (dala jsem 1 vejce celé a 1 žloutek)
2 lžíce mléka

Zpracujeme v těsto a necháme odpočinout v chladu,vychlazené vyválíme mezi
dvěma mikrotenovými foliemi a vykrajujeme tvary,pečeme na 175°C do řůžova.

Poznámka:Těsto je při zpracování mírně lepivé,mezi foliemi jsem již nepodsypávala
moukou a na plech jsem kladla pomocí nože.I zdánlivě řidší těsto se při pečení "zcelí"
a pečené tvary se nelámou.



Linecké cukroví 2. ( kytičky pokapané čokoládou)
==================
135g Shar MIX C Patisserie ( v originále 250g hladké mouky lepkové)
145g Doves Farm rýžová-žlutý obal (k zakoupení v Kauflandu)
100g cukru moučka
150g másla (použila jsem Heru)
2 žloutky (dala jsem 1 vejce a 1 žloutek)
2 lžíce mléka


Zpracujeme v těsto a necháme odpočinout v chladu,vychlazené vyválíme mezi
dvěma mikrotenovými foliemi a vykrajujeme tvary,pečeme na 175°C do řůžova.

Poznámka:Těsto z těchto muk bylo více lepivé než z Jizerky a tak jsem musela ještě přidávat
mouku,(gramáž v rozpisu je již po přidání mouky),
ale jen po 10 g,aby těsto nebylo tuhé.Při válení mezi mikr. foliemi jsem těsto podsypávala
moukou,bylo dost "řídké",ale po upečení opět tvary držely a nelámaly se!



Pracny (zdroj časopis Albert)
======
350g přirozeně bzl Jizerky
50g Holandského kakaa
260g másla + 2 lžíce mléka (dala jsem Heru)
250g moučkového cukru
120g vlašských ořechů,mletých
na špičku nože skořice
špetka tlučeného hřebíčku

Ze všech ingrediencí zpracujeme těsto a necháme odpočinout v chladu,pak vtlačujeme do vymazaných
formiček a pečeme při 180°C asi 12-15 minut.
Poznámka:formičky jsem při prvním použití raději i vysypala moukou,při opakovaném použití už ne.



Perníčky (zdroj - podle receptu paní Dáši,která měla ukázku tohoto cukroví na vánočním setkání minulý rok)
========
650g přirozeně bzl Jizerky
240g cukru moučka
4 vejce (dala jsem pět)
100g medu
50g Omegy (dala jsem Heru)
2 kávové lžičky perníkového koření
1-2 lžičky jedlé sody
2-3 lžičky kakaa

Na potření rozšlehané vejce.


Ze všech ingrediencí zpracujem těsto a necháme alespoň den odležet.Vyválíme plát asi 3-4
mm silný a vykrajujeme libovolné tvary,potřeme vejcem a pečeme
cca na 160-170°C.
Poznámka:s těstem se výborně pracuje,válela jsem mezi folií


Ořechy (zdroj - stránky ivako.cz)
======
120g přirozeně bzl Jizerky
90g Hery
70g cukru moučka
50g mletých vlašských ořechů
1 polévková lžíce kakaa


Ze všech ingredincí zpracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout,malé kousky těsta vtlačujeme do vymazaných
formiček (opět jsem poprvé raději i vysypala mouku,pak už ne).Pečeme na cca160-170°C.

Náplň:
100g moučkového cukru
1/2 másla
50g vlašských ořechů mletých
rum dle chuti

Vyšleháme cukr s máslem,přidáme ořechy a rum,znovu prošleháme.
Slepujeme ořechy.



Ořechovo-kávové trubičky (zdroj - stránky ivako.cz)
========================
320g přirozeně bzl Jizerky
160g moučkového cukru
160g másla (dal jsem Heru)
100g mletých ořechů vlašských (jdou i lískové)
1 menší vejce
2 polévkové lžíce kakaa

Ze všech ingrediencí zpracujme těsto,necháme odpočinout a mezi folií vyválíme tenčí plát.
Rádýlkem krájíme proužky těsta široké podle velikosti trubiček,které máme.Trubičky pomažeme tukem
a těsto začneme namotávat,rádýlkem odkrojíme po naměření,aby těsto na sebe navazovalo,konce přitiskneme k sobě.
Pečeme na cca 160-170°C asi 8.10 minut,necháme zchladnout a poté trubičky ztahujeme.Po vychladnutí namáčíme oba
konce v čokoládové polevě,je dobré před tím nechat trubičky vychladit v lednici.
Plníme libovolným krémem,trubičky jsou původně psané jako pařížské.
Plnila jsem kávovým krémem.

Kávový krém:
1 máslo
130g cukru moučka prosátého
silná čarná káva podle chuti (dala jsem cca 1dcl)

Ušleháme máslo s cukrema postupně zašleháváme kávu.
Trubičky plníme cukrářským sáčkem s trezírovací špičkou.



Bezé rohlíčky (zdroj časopis blesk)
=============
5 bílků
380g moučkového cukru
20g mletých vlašských ořechů (zdálo se mi to velmi málo a proto jsem přidávala
až mi podíl ořechů v bílkové hmotě připadal přiměřený)
4 g strouhanky (také jsem přidala od oka více)

Na Krém:
250ml mléka
1 vanilkový pudinky dr.Oetkera
1 máslo
130g moučkového cukru
2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa

Postup rohlíčky:
Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do husté pěny,přidáme ořechy a strouhanku a zamícháme.
naplníme cukrářský sáček s hladkou širší špičkou a stříkáme rohlíčky na pečící papír.Sušíme asi
3/4 hodiny na 130°C.Necháme vychladnout a nastříkáme na ně ozdobnou špičkou krém.
Namáčíme v řidší čokoládové polevě,před máčením je dobré nechat rohlíčky s krémem vychladit!!!!!

Postup přípravy krému:
V troše mléka rozmícháme pudink a uvaříme ho do husta ve zbylém zahřátém mléce.
Necháme za občasného promíchání plně vychladnout.Vyšleháme cukr,máslo,rum a kakao
a všleháme vychladlý pudink-všechny ingredience musí mít pokojouvou teplotu!!!



Žloutkové rohlíčky (zdroj - stránky ivako.cz)
==================
4 vařené žloutky natvrdo
150g ,oučkového cukru
200g přirozeně bzl Jizerky
200g Mix C Patisserie
1 hera
na slepení marmeláda a poleva na ozdobení

Ingredience vypracujeme v těsto a necháme odpočinout v chladu,Strojkem děláme
rohlíčky a pečeme na cca 170°C.Slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládové polevě.

Kokosové rohlíčky (zdroj - recept podle paní Dáši)
=================
180g másla (použila jsem Heru)
250-300g přirozeně bzl jizerky (dala jsem asi 260g)
80-100g kokosu (dala jsem 100g),podle receptu lze použít i mandle a nebo ořechy
100g cukru moučka

Zpracujeme vše v těsto a necháme odležet 2 hodiny až 1 den,tvoříme rohlíčky-nešly mi
ručně válet a proto jsem vykrajovala měsíčky ze silnějšího plátu!Vyválele jsem mezi foliemi.


Vanilkové rohlíčky (zdroj ivako.cz)
==================
100g přor.bzl Jizerky
50g Mix C Patisserie
1 ploévková lžíce solamylu
30g moučkového cukru
50g mletých vlašských ořachů (možno i mandle a nebo lískové)
100g másla (dala jsem Heru)
1 žloutek
citronová kůra

cukr moučka a vanilkový cukr na obalení

Vypracujeme těsto a necháme odležet,vyvalujeme malé tlusté rohlíčky a pečeme na cca
160-170°C.Mírně vychladlé obalujeme ve směsi cukrů.
POZOR!!!!!Rohlíčky jsou velmi lámavé,opatně s nimi manipulujeme!!!!



Řízky a tři druhy trojobalu
===========================
Toto je pokrm,který nění nijk složitý,ale na dietě nemá celaik tolik času a nebo chuti,aby vše zkoušel
a proto jsme pro vás připravily tři druhy trojobalu.
Třeba vám zachutná jeden z nich a ještě jste neměli šanci ho sami vyzkoušet :-)

kuřecí prsní řízky
mouky na trojobal:

Mantler
rýžová mouka
Jizerka

strouhanka:

Extrudo obyčejná
Extrudo papriková
mleté corn flakes
mleté kukuřičné křehké plátky


Bramborový salát (množství podle osob)
=================
brambory
majonéza
vejce
petržel
celer
mrkev
hrášek
hořčici
worčestr
cukr
pepř,sůl

Brambory uvaříme ve slupce den předem,vychladlé oloupeme a protlačíme přes mřížku,
zeleninu uvaříme do poloměkka ve sladkokyselé osoléné vodě a pokrájíme ji na kostičky.
Vejce natvrdo oloupeme a protlačíme také přes mřížku (dáme je stranou a vmícháme až naposledy).
Brambory,zeleninu a majonézu promícháme,osolíme,opepříme,přidáme dle chuti cukr,worčestr,hořčici.
Znovu promícháme a přidáme vejce a hrášek.



Vánočka (zdroj hrníčková kuchařka)
=======
3 hrnky bzl mouky (Mix B a rýžová mouka)
5 lžic cukru krupice
1/3 másla
3/4 kostky droždí
asi 3/4 hrnku mléka
1 žloute (dávám celé vejce)
sůl špetka
1 vanilkový cukr
l lžička nastrouhané citronové kůry
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/2 hvězdičky tlučeného badyánu
tři lžíce rozinek namočených a okapaných
2 lžíce oloupaných mandlí

Vypracujeme těsto.Pokud se nám zdá řídké,opatrně přidáme trochu mouky,pokud tuhé,tak přilijeme mléko.
Těsto v bzl podobě je třeba mít spíše řidší,lepivější,bzl mouka pojme více tekutin a po upečení je těsto
sušší.Vánočku proto doporučuji péci ve formě,aby řidší těsto drželo tvar.




vánoční pečení

10. ledna 2014 v 21:44 | Katka
Vánoční hody bez lepku
======================
Dne 3.12.2013 jsme se v hojném počtu sešli v kuchyňce ZŠ Benešovi v Plzni
a bylo milým vidět,že naše řady se stále rozrůstají a naše snaha
informovat široké řady celiaků v Plzeňském kraji se tak setkává
s úspěchem!
Pro každého byla připravena porce několika druhů cukroví.Děkuji paní Janě H.za
překvapení v podobě donešených kokosových kuliček a čoko košíčků :-) !!!!
Na místě jsme obalily řízky ve třech provedeních trojobalu,a po dvouletém
držení diety jsem měla možnost ochutnat
variantu trojobalu s nastrouhanými kukuřičnými křehkými plátky.Tuto variantu za sebe vřele
doporučuji!!! Na řízcích jsme si pochutnali s klasickým bramborovým salátem,který
doma připravuje každý podle svého receptu a je bezlepkový přirozeně.
Díky bohu :-)
Dále jsem zadělala na vánočku a spolu se dvěmi předem připravenými jsme tak měli
možnost ochutnat celkem tři varianty.Povedly se,ale musím říci,že kynuté těsto je pro mě
i po vyzkoušení řady různých receptů stále oříšek :-) Už dnes jsem zvědavá na
velikonoční mazanec a v hlavě se mi cosi rodí :-) Nechte se překvapit!!!

Doufám,že vy všichni přítomní jste s námi strávili příjemný adventní čas
a recepty,posbírané z různých zdrojů,vám byli ve vánočním čase pomocníkem!
Také doufám,že možnost ochutnat bezlepkový pokrm předem,než se pustíte do
vaření,z kterého nemáte pocit jistého výsledku,je pro vás cennou zkušeností
a budete nám i nadále nakloněni vaší přízní!!!
Děkuji za vaši důvěru a s přáním pevného zdraví
Vám všem se za Celia club Rokycany,pobočka Plzeň,
loučí Kateřina Žežulková.
Těšíme se naviděnou!!!!