Duben 2014


bezlepkové vaření 10.4.2014

21. dubna 2014 v 19:34 | P. Valentová
10.4.2014 ve 16 hodin jsme se sešli v kuchyňce 15. ZŠ v Plzni. Téma bylo velikonoční vaření a pečení.
Nejprve jsme všechno donesli do kuchyňky.

Přivítali jsme účastníky kurzu

Pekly jsme beránky ze směsi na makovec a na perník


Po zadělání jsme beránky upekly


Pak Jitka vařila polévku z mungo fazolek






Katka přivezla nádivku

a Jitka cibulový koláč


pak jsme všechno snědly


uklidily


rozloučili se


A abyste si mohli pochutnat stejně jako my, tak zde máte recepty.

bezlepkové vaření 10.4.2014 - recepty

21. dubna 2014 v 19:28 | P. Valentová

MUNGO POL0VKA S ŘASOU WAKAME


3 lžíce olivového oleje
1 cibule
kousek bílé části pórku
1 mrkev nebo paprika
200 g mungo fazolek
1,5 lt horké vody
kousek řasy Wakame (12-15cm)
2,5 lžičky soli
2 lžičky majoránky
česnek a umeocet dle chuti

Namočíme mungo (stačí 2-3 hod).Vodu po té slijeme a na vaření použijeme novou.Tím se zlepší stravitelnost zkrátí doba varu.
Na oleji orestujeme cibulku a další zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme mungo a společně osmahneme.Přilijeme horkou vodu, přidáme opláchnutou řasu a přivedeme k varu. Pod pokličkou vaříme do změknutí munga - přibližně 15-25 min. Osolíme, případně přidáme bujón.
Oddělíme část munga a zbytek i s řasou rozmixujeme. Rozmixovanou část můžeme přecedit přes sítko, polévka je pak jemnější. Vrátíme nerozmixovvanou část zpět, ochutíme umeoctem, česnekem, majoránkou a můžeme podávat.
Zdroj: Hanka Zemanová - BioAbecedář

ŠVÁBSKÝ CIBULOVÝ KOLÁČ

Těsto:
250 g bezlepkové mouky
1 balíček sušených kvasnic
152 g měkkého tvarohu
60 ml oleje
1/2 lžičky soli
1 vejce

Náplň:
1 kg cibule
2 lžíce oleje
125 g kysané smetany
3 vejce
2 lžíce bezlepkové mouky
sůl a pepř
slanina
kmín

Mouku smícháme se sušenými kvasnicemi. přidáme tvaroh, olej, sůl a vejce a důkladně prohněteme. Těsto rozválíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme kynout v teplé troubě asi 20 min. (zapneme troubu na 50°C, pak ji vypnem a vložíme do ní těsto. Na mřížku dáme vlhčenou utěrku).
Oloupeme cibuli a nakrájíme na větší kousky. Na pánvi zahřejeme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět, pak necháme trochu vychladnout. Cibuli smícháme s kysanou smetanou, vejci a moukou, okořeníme solí a pepřem. Plech s těstem vyjmeme z trouby a na těsto rpzetřeme cibulovou náplň. Na náplň dáme kousky slaniny a posypeme kmínem. Pečeme při 220°C 30-40 min do zlatova.
Zdroj: Trudel Marquardt/Britta-Marei Lanzenberger - Vaříme zdravě bez lepku

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

30 dkg uzeného masa - na kostičky pokrájeného
30 dkg bílého masa - kuřecí či krůtí prsa, vykoštěný králék - opět na kostky
30 dkg hovězího + 30 dkg vepřového pomlít
3-4 vařený vejce nakrájený na kostky
2 syrová vejce + trochu mléka
4 bezlepkové housky na kostičky
sůl, pepř, majoránka, kmín mletý
kopřivy, kontryhel, listy špenátu

seznam bezlepkových výrobků Váhala

13. dubna 2014 v 11:50 | P. Valentová
VÁHALA a spol.
Naše výrobky jsou téměř všechny bezlepkové. Jejich úplný seznam najdete zde: http://www.vahala.cz/bezlepkove-vyrobky/t-960/