Srpen 2014

Upozornění Prodejní výstava bezlepkových výrobků s ochutnávkou

30. srpna 2014 v 20:15 | P. Valentová

Prodejní výstava bezlepkových výrobků s ochutnávkou

pořádá CeliaClub Plzeň, pobočka Celia clubu Rokycany


  • Kdy to bude?: 20. září 2014, od 10:00 do 15:00
12:00-14:00 beseda s gastroenterologem
  • Kde to bude?: sál SPŠ Dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
(49°46'10.243"N, 13°21'41.169"E)
  • Pozvaní vystavovatelé:
  • Labeta,
  • Dovesfarm,
  • Adveni,
  • Bláha,
  • Domácí dobroty bez lepku,
  • Koukolová,
  • Pekařství Rytinová,
  • SEMIX,
  • Paleta k vyzvednutí osobně na výstavě v Plzni
  • CB Menu do poznámky na pište k vyzvednutí osobně na výstavě v Plzni
  • Dorty z Il Mia
  • a další…
  • Jak to bude celé probíhat?:Na místě budou mít vystavovatelé stánky se svými bezlepkovými výrobky, které budete moci ochutnat a za zvýhodněnou cenu zakoupit. Od 12:00 do 14:00 bude přítomen gastroenterolog s krátkou besedou a možností položení dotazů. Jako doprovodný program zde najdete stánek s ručně vyráběnou bižuterií a ručně pletenými košíčky. Po celou dobu akce si bude možné koupit občerstvení.
  • Proč přijít?:Protože budete mít možnost zakoupit a ochutnat různé bezlepkové výrobky za zvýhodněnou cenu přímo od výrobců, protože budete mít možnost získat cenné rady od zkušenějších celiaků, protože věříme, že jak pro nás, tak i pro Vás to bude příjemně strávený den.
Případné otázky zasílejte na e-mail: CeliaClubRokycanyos@seznam.cz

Placičky s rozinkami

30. srpna 2014 v 20:09 | P. Valentová
Rozpočet na 28 kousků

Přísady

100 gr změklého másla nebo margarínu
40 gr moučkového cukru
1 balíček vanilínového cukru
140 gr rýžové mouky
50 gr rozinek

Postup přípravy

  • troubu předehřejeme na 200 °C , plech vyložíme papírem na pečení
  • máslo nebo margarín utřeme s moučkovým a vanilínovým cukrem, postupně vmícháme rozinky a mouku
  • utvoříme kuličky o velikosti vlašských ořechů a položíme na plech, stlačíme vidličkou
  • pečeme na střední poloze trouby asi 10 minut
Zdroj: Pečeme s láskou

Kolečka s ananasem

30. srpna 2014 v 19:33 | P. Valentová
Rozpočet na 15 kousků

Přísady

150 gr surové marcipánové hmoty
100 gr moučkového cukru
1 vejce
1-2 ananasové plátky
35 gr sekaných mandlí

Postup přípravy

  • troubu předehřejeme na 175°C, plech pokryjeme pečícím papírem
  • marcipán dobře prohněteme s moučkovým cukrem, hladce utřeme s vejcem
  • v dostatečném odstupu klademe na plech hromádky těsta, trochu zpploštíme
  • ananas nakrájíme na drobné kousky a položíme na střed placiček, posypeme mandlemi
  • cukroví pečeme na střední poloze trouby asi 15 minut, necháme vychladnout na koláčové mřížce
Zdroj: Pečeme pro radost

Kominíček

30. srpna 2014 v 19:16 | P. Valentová
rozpočet na 25 kousků

Přísady

100 gr mandlí
2 bílky
80 gr cukru
1 lžíce kakaa

na ozdobu

75 gr čokolády na vaření

Postup přípravy

  • troubu předehřejeme na 175°C, plech vyložíme pečícím papírem
  • mandle rozdrtíme nebo rozsekáme a část nastrouháme
  • z bílků vyšleháme tuhý sníh a přišleháme cukr
  • prosijeme kakao, smícháme s mandlemi a lehce vmícháme do sněhu
  • na plechu tvoříme z těsta malé hromádky
  • pečeme na střední poloze trouby asi 15 minut
  • čokoládu nasekáme, rozehřejeme ve vodní lázni a sušenky ozdobíme
Zdroj: Pečeme pro radost

Kávové marokánky

30. srpna 2014 v 19:07 | P. Valentová
Rozpočet na 45 kusů

Přísady

2 bílky
špetka soli
150 gr cukru a 1 lžíce cukru na posypání
200 gr mletých mandlí
2 lžičky rozpustpné kávy
1 lžíce škrobové moučky
1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
150 gr tmavé čokoládové polevy

Pracovní postup

  • troubu předehřejeme na teplotu 175°C, dva plechy vyložíme pečícím papírem
  • z bílků se solí ušleháme tuhý sníh, postupně pomalu zašleháme 75 gr cukru a šleháme dál asi 3 minuty
  • vmícháme zbylý cukr, mandle kávu rozpuštěnou v 1 lžíci vody, škrobovou moučku a pomerančovou kůru, vše dobře promícháme
  • hmotu naplníme do zdobicího sáčku s velkou hvězdicovou trubičkou, na plech nastříkáme špičky, posypeme cukrem, pečeme na střední poloze trouby asi 15 minut
  • čokoládovou polevo nasekáme a nad teplou vodní lázní necháme roztát, marokánky do ní smáčíme a necháme ztuhnout na pergamenovém papíru
Zdroj: Pečeme pro radost

Karamelová lízátka

30. srpna 2014 v 18:55 | P. Valentová
Rozpočet na 48 kousků

Přísady

100 gr másla nebo margarínu
175 gr medu
100 ml šlehačky
75 gr slunečnicových jadérek
75 gr dýňových nebo piniových jadérek

Pracovní postup

  • tuk smícháme v hrnci s medem a šlehačkou
  • při střední teplotě necháme asi 40 minut za stálého míchání vařit mírným varem do zlatova, na zkoušku kápneme hmotu na prkénko - musí ztvrdnout
  • přidáme jadérka, hmotu rozetřeme na pečící papír, necháme trochu zchladnout, nakrájíme na čtverce o straně 5 cm a rozdělíme na trojúhelníky
Na 24 lízátek připravíme karamelovou hmotu podle uvedeného předpisu, necháme vychladnout na tolik, aby se hmota dala ještě tvarovat. Utvoříme malé kuličky, do každé zapíchneme dřevěnou špejli, dříve než hmota ztvrdne.

Zdroj: Pečeme pro radost

Francouzský nugát

30. srpna 2014 v 18:43 | P. Valentová
Rozpočet na 50 kousků

Přísady

250 gr cukru, špetka soli
100 gr medu
75 ml vody
1 bílek
40 gr kandovaných třešní
40 gr pražených lískových oříšků
olej na vymazání

Pracovní postup

  • v hrnci smícháme cukr se solí medem a vodou
  • vaříme za občasného míchání při dost vysoké teplotě přibližně 1 hodinu, hmota je hotová, když je slabě nažloutlá
  • na zkoušku ponoříme špejli a pak ji ihned dáme do nádoby se studenou vodou, hmota má okamžitě ztuhnout, nabýt lesklého lesku a lámat se, přitom má zůstat ještě malinko poddajná
  • z bílků ušleháme velmi tuhý sníh, tenkým proudem za stálého míchání přidáváme horkou cukrovou hmotu
  • hmotu šleháme dále, až je zhoustlá, tuhá a hladká, čím déle mícháme, tím pevnější a tužší je nugát
  • třešně a ořechy nasekáme a vmícháme do cukrové hmoty
  • hmotu nalijeme v dlouhých pramenech na plech vymazaným olejem nebo na pečící papír, přes noc necháme při pokojové teplotě lehce zaschnout, nastříháme na kousky a zabalíme do fólie

Zdroj: Pečeme pro radost

Dánksé oříškové sušenky

30. srpna 2014 v 17:12 | P. Valentová
Rozpočet na 30 kousků

Přísady

125 gr lískových oříšků
125 gr moučkového cukru
2 bílky

Pracovní postup

  • lískové oříšky jemně umeleme, prosijeme na ně moučkový cukr a dobře promícháme
  • bílky ušleháme do tuhého sněhu
  • postupně opatrně vmícháme oříšky s cukrem
  • těsto nabíráme a sázíme na plech vyložený pečícím papírem
  • sušenky pečeme na 175°C asi 13 min

Zdroj: Pečeme s láskou



Ovocné pralinky

30. srpna 2014 v 17:05 | P. Valentová
rozpočet na 30 kousků

Přísady

200 ml šlehačky
200 gr cukru
1 lžíce másla
60 gr rozinek
50 gr kandované citronové kůry
30 gr kandované pomerančové kůry
30 gr sekaných mandlí
olej na vytření formy

Pracovní postup

  • šlehačku s cukrem a máslem dáme do malého hrnce
  • za častého míchání při mírné teplotě vaříme asi 1 hodinu, až se hmota zbarví do zlatova
  • Jemně nasekáme rozinky, kandované ovoce a mandle do šlehačkové hmoty
  • formu asi 10 x 20 cm vymastíme olejem a naplníme šlehačkovou hmotou
  • přes noc necháme ztuhnout
  • vyklopíme z formy a ostrým nožem nakrájíme na malé čtverečky
Zdroj: Pečeme pro radost

Bílá čokoláda

30. srpna 2014 v 16:51 | P. Valentová
na 30 kousků

Přísady

75 gr šlehačky
50 gr cukru
50 gr másla
100 gr bílé čokolády bez lepku
kůra z jednoho citronu

Pracovní postup


  • šlehačku smícháme s cukrem a máslem v malém hrnci
  • za stálého míchání povaříme 5 minut při mírném varu
  • čokoládu nasekáme a přidáme do hmoty, za stálého míchání necháme rozpustit. Vmícháme citronovou kůru
  • hmotu dáme do chladna, až ztuhne
  • pořádně prošleháme, naplníme do zdobicího sáčku s hvězdicovou trubičkou a nastříkáme do pralinkových formiček
  • uchováváme v chladničce
  • Zdroj: Pečeme pro radost

Bezlepkové sušenky

30. srpna 2014 v 16:42 | P. Valentová

Přísady

125 gr másla nebo tuku
100 gr moučkového cukru
1 vejce
na špičku nože amonia nebo jedlou sodu
2-3 lžíce mléka nebo vody podle jak sají mouky
100 gr škrobové moučky
100 gr amarantové nebo rýžové mouky
marmeláda

Pracovní postup

Změklé máslo nebo tuk utřeme s cukrem, přidáme vejce a našleháme. Amonium namočíme do mléka nebo vody. Mouky dáme na vál, doprostřed tukovou hmotu, procedíme k ní amonium a zpracujeme vláčné těsto. Těsto rozválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme na 190°C do bleda. Studené spojíme marmeládou a můžeme posypat moučkovým cukrem. Necháme odležet. Pozor jsou hodně křehké.
Zdroj: Praktická žena 11/2000

Studentská pochoutka

30. srpna 2014 v 16:30 | P. Valentová

Přísady

125gr másla
1 lžíce medu
1 balíček vanilinového cukru
1 lžíce kakaa
60 gr kandovaného ovoce
60 gr ořechů
60 gr bezlepkových piškotů
čokoládová poelva na zdobení

Pracovní postup

Změklé máslo utřmř s tekutým medem, cukrem a kakaem. Vmícháme na kousky pokrájené kandované ovoce, ořechy a nalámané piškoty. Hmotu rozetřeme do nádoby vyložené alobalem, povrch potřeme polevou, necháme ztuhnout v chladu. Po ztuhnutí vyklopíme a pokrájíme na kostičky.
Zdroj: Praktická žena 11/2000

Želé kuličky

30. srpna 2014 v 16:20 | P. Valentová

Přísady

200gr másla
70gr moučkového cukru
100 gr želé bonbonů
50gr rozinek
4 lžíce rumu
2 lžíce citronové šťávy
250gr bezlepkových piškotů
moučkový cukr a kakao na obalení

Pracovní postup

Změklé máslo dáme do misky, přidáme cukr a utřeme. Do tohoto základu vmícháme nakrájené kousk želé, propláchnuté rozinky, rum a citronovou šťávu. Směs zahustíme rozdrobenými piškoty. Tvarujeme stejně velké kuličky, které obalujeme v cukru smíchaném s kakaem.
zdroj: Praktická žena 11/2000

Kokosové pěnové kostky

30. srpna 2014 v 15:53 | P. Valentová
Rozpis na 50 kusů

Přísady

1 malý sáček mleté bílé želatiny
1/8 lt vody
350gr cukru
40gr moučkového cukru
1 bílek

na ozdobu

2 lžíce kakaa
200 gr strouhaného kokosu

Pracovní postup

  • želatinu smícháme s 1/8 lt vody, necháme nabobtnat
  • oba cukry a bílek smícháme v míse
  • nabobtnalou želatinu rozmícháme ve vodě a přidáme k ostatním přísadám
  • ušleháme do pěny ručním šlehačem
  • prosijeme kakao a smícháme se strouhaným kokosem
  • dno formy o rozměrech 20 x 30cm posypeme částí této směsi
  • na to navrstvíme pěnovou hmotu a tence posypeme kakaem s kokosem
  • dáme do chladničky ztuhnout na 2 hodiny, lépe přez noc
  • ztuhlou hmotu nakrájíme na kostičky3 až 4 cm velké a opatrně vyjmeme z formy
  • řezné plochy vtiskneme do zbylé směsi kokos-kakao
  • kostky uchováváme v chladu nebo jednotlivě zamrazíme
zdroj : pečeme pro radost

Marokánky 2

30. srpna 2014 v 15:12 | P. Valentová

Přísady

1/4 lt smetany
100gr sekaných ořechů
kandované ovoce
100gr cukru
50 gr bezlepkové mouky
100 gr sojových vloček opražených na 2 polévkových lžících cukru

Pracovní postup

Mouku a cukr vmíchat do smetany, 3 minuty vařit na kaši. Vmícháme ostatní suroviny. Pečeme při 170°C do světlehnědé barvy.

Marokánky 1

30. srpna 2014 v 15:05 | P. Valentová

Přísady

200gr ořechů
200ge rozinek
150gr moučkového cukru
2 vejce
1 menší naběračka Unimixu

Pracovní postup

Všechny suroviny smícháme, vrstvíme na pečící papír, pečeme zpočátku velmi prudce, pak zmírníme.

Beránek ze směsi na makovec

30. srpna 2014 v 14:58 | P. Valentová

Přísady

směs na makovec od firmy Paleta Lipnice
voda
tuk na vymaštění formy
kukuřičná mouka na vysypání formy

Pracovní postup

Podle návodu na obalu.


Beránek ze směsi na perník

30. srpna 2014 v 14:52 | P. Valentová

Přísady

1 balení směsi na Perník od Palety Lipnice
voda
tuk na vymaštění formy,
kukuřičná mouka na vysypání mouky

Pracovní postup

Směs vysypeme do mísy, zalijeme vlažnou dovou podle návodu na obalu, dobře promíchá. Peče ve formě na 200°C asi 45 minut.
Já takto pekla v keramické formě zavíratelné.



VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

29. srpna 2014 v 15:27
30 dkg uzeného masa - na kostičky pokrájeného
30 dkg bílého masa - kuřecí či krůtí prsa, vykoštěný králék - opět na kostky
30 dkg hovězího + 30 dkg vepřového pomlít
3-4 vařený vejce nakrájený na kostky
2 syrová vejce + trochu mléka
4 bezlepkové housky na kostičky
sůl, pepř, majoránka, kmín mletý
kopřivy, kontryhel, listy špenátu